mandag 5. november 2007

Karbonatom!

For 200 millioner år siden var jeg et karbonatom i et blad som falt ned på bakken. Da kom jeg i kontakt med et gress strå der det forgikk fotosyntese. Inne i gress strået ble jeg bygd inn i et sukkermolekyl, og senere ble jeg lagret som stivelse. Gress strået befant seg midt ute på et beite der det var mange hester. En dag kom det er hest som begynte å gresse akkurat der jeg var, det tok ikke lang tid før hesten spise gress strået jeg var en del av. Da ble jeg byggstein i et organisk molekyl inne i hesten. Etter noen dager ble jeg ført ut med avføringen til hesten. Det lå jeg til jeg ble brutt ned av bakterier. Nå var jeg altså under jorda. Der lå jeg i mange, mange år, helt til jeg ble pumpet opp fra bakken, jeg var nå blitt en byggstein i et oljemolekyl. Jeg ble solgt som fyringsolje til en fabrikk. På en kald dag fyrte de i ovnen og jeg ble med røyken ut gjennom pipa og ut i luften igjen. Sånn fortsetter det, akkurat som en runddans.





Dette viser oppbyggingen av en kovalent krystall av tetraedrisk karbonatom. Denne modellen har 54 karbon kuler.

torsdag 1. november 2007

Rapport om Oslovannet

For litt over en uke siden viste vannprøvene i Oslo at det var funnet giardia-parasitter i Maridalsvannet. Nesten hele befolkningen i Oslo får vann der i fra, uttatt de som får vann fra Skullerud vannrenseanlegg. Alle som bruker vannet måtte fosskoke vannet i tre minutter før bruk, som f.eks. vann til matlaging, drikking og tannpuss. Kaffetraktere dreper ikke parasittene, men det gjør vannkokeren og kaffemaskinen.Dusje og vaske seg går greit i vannet fra springen, men man må unngå å få vannet i munnen.

Bergen ble hardt rammet av denne type parasitt i 2004. 1300 bergensere ble den gang syke, og mange sliter fortsatt med ettervirkningene.

Oset vannrenseanlegg fjerner ikke slike bakterier og ifølge NRK viser tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister at det i dag er 1,4 millioner nordmenn som får vann fra et vannverk som ikke kan drepe eller fjerne parasitter.

Finn Johansen, direktør for etaten sier at i verste fall må de vente til det nye anlegget på Oset som ikke er klart til før over nyttår med å drikke vannet.

I det siste har Oslos beforkning hamstret vannflasker fra butikkene.

Norges veterinærhøgskole i Oslo sier at man bør koke vannet til kjæledyr også, men hester tåler vannet fra springen, de er mindre mottakelige for slike parasitter, det samme gjelder griser.

Giardia-parasitten har disse symptomene; Kraftig diaré, magekramper, oppkast og oppstøt som gjerne er illeluktende.
Det kan være rester av avføring fra mennesker eller dyr som er kilden til parasitten, men det vil vi aldri få vite sikkert.

Nå er vannet i Oslo friskmeldt!

Tur til Karlsvika naturskole 16/10-07!

Karlsvika naturskole ligger fint til ved Karlsvikodden. I september 1981 var den første skoleklassen på besøk på Karlsvika naturskole. Den gangen het det Karlsvika ekskursjonssenter. Før var ikke skolebygget der, så da brukte de en buss som alt utsyret var i. For noen år siden kom skolebygget opp. Veggene er av halm! Karlsvika naturskole ble opprettet for å få barn og unge ut i naturen for å gi dem innsikt i og forståelse av naturen og miljøet rundt seg. Målet var at gjennom forståelse, aktiv deltakelse og praktisk kunnskap ville barn og unge i neste omgang sette pris på og ta vare på naturen og miljøet.

Jeg besøkte Karlsvika for å lære om naturen og miljøet. Resultatene vi fikk av det vi gjorde skulle vi levere inn slik at de kunne se om noe hadde forandret seg i løpet av noen år.

Det første vi gjorde var å en samling innpå naturskolen, hvor han forklarte hva vi skulle gjøre i løpet av dagen.

Siden vi var gruppe 1 skulle vi først ut i båten og trekke ruse. Da vi kom inn på land igjen, fant vi ut hva vi hadde fått. Vi fikk ikke så mye, mest strandkrabber, en flyndre, en eremittkreps, et par grønngylter og en havnål.

Vi målte vinden med en vindmåler, da måtte vi stå med måleren opp i lufta i noen minutter. Vi målte saltet i havet med en saltmåler. Vi målte nedbør. Vi målte maskene på rusene, og maskene, høyden og bredden på garnet. Sikten på land målte vi også, da så vi så langt vi kunne utover sjøen og så hadde vi en kart med merket hver 10. km, og der var det en øy, og vi så akkurat se den øya og da ble sikten 10km.

Den siste aktiviteten vi gjorde var å kjøre et stykke med båten og ta opp et garn. Da garnet ble tatt opp skulle en på gruppa (Martin) gå å se på ekkoloddet, det hviser hvor langt ned det er til bunnen, det var 30m. Alt vi fikk i garnet var en sjøstjerne og et rar stein med masse rart på! Så det var jo ikke så veldig spennende, men det var gøy å kjøre båt, for det var store bølger.

Tilslutt hadde vi samling oppe i klasserommet på naturskolen.


Jeg har lært

· om forskjellige typer fisker, kjennetegn på de.

· hvordan man måler vindstyrke og salt innhold i vannet.

· at det fins en fisk som ligger på grunna når det er varmt vann, og hvis man tråkker på den så må man på sykehuset fordi den er giftig.

· at man skal bruke redningsvest (med krage) ikke seil/flytevest. Fordi redningsvesten snur deg rundt hvis du detter uti vannet.

· at det er mange som drukner hvert år.

· Hvordan man måler sikten i havet og på land (vi fikk ikke målt sikten i haven pga urolig sjø).


Denne ekskursjonen er viktig fordi man lærer mye om naturen og miljøet. Vi hjelper også til ved at vi gir de de resultatene vi fikk, slik at de kan se om noe har endret seg.

Jeg syntes det har vært en fin og lærerik dag på Karlsvika naturskole!